perjantai 14. elokuuta 2015

Napsu


Monsieur Napoleon Bonaparte

Kisuenoni otti myös kissan. Maalaistalosta. En voi ymmärtää, mitä ihmisihmiseni näkevät tuossa maalaismöllikässä. Kehuvat häntä täydelliseksi kissaksi. Olen tästä tyystin eri mieltä. Ensinnäkin Napoleon alias Napsu on oranssiraidallinen. Veljeni Esko oli tosin myös pentuna raidallinen. Häneltä meni todella kauan häivyttää ikävät vaaleat kohdat turkistaan. Minä sen sijaan olen ollut aina täydellisen pikimusta. Silloin, kun vielä kävin kissanäyttelyissä, tuomarit hullaantuivat turkistani. Vaikka kuinka pöllyttivät sitä ja yrittivät löytää sieltä virheitä, niitä ei todellakaan ole. Alusturkkini on paksu ja tuuhea ja päällisen peittävät mustat, kiiltävät karvat. Niin, minunhan pitikin puhua Napsukasta…

Napsulla on ihmisten mielestä ihana turkki. Ei pudottele karvoja ollenkaan. Hän ei todellakaan ymmärrä, miten kovaa työtä on karistella ja karvailla kaikki valkeat viltit ja vaatekasat. Se ei ole mitään pentujen leikkiä. On kömmittävä kisupapan vaatekomeron hyllylle, kieriskeltävä niin kauan, että saa tehtyä pehmoisen kolon college-paitojen tai mikä parasta, valkoisten kauluspaitapinojen keskelle. Sitten on keskityttävä todella. Oltava ihan hiljaa ja pudoteltava vähitellen höyhenenkevyesti mustia karvoja niiden päälle. Onneksi kisumummo on ymmärtänyt laittaa ihan meitä varten valkean, pehmeän viltin eteisen kirjakaapin päälle. Siinä voi rauhassa karvailla vaikka koko päivän. Ja sitä me Eskon kanssa teemme vuorotellen. Mutta raskasta se on. Ja vilttiä on käänneltävä aika ajoin, että sen saa joka puolelta kauniiksi.


Niin… Napoleonista. Kävin kerran Eskon kanssa kylässä Napsulla. Esko ja tuo maalaistollo eivät tulleet lainkaan toimeen. Esko on yksi jänishousu. Pelkäsi sitä pentua niin, että sähisi koko ajan kopan päällä. Napoleon taas leikki kuningasta. Mikä hän tietysti onkin omassa kodissaan. Minä taas en nähnyt edes koko pentua. Siis kirjaimellisesti en nähnyt, vaikka ohitimme toisemme oviaukossa. En viitsisi koskaan tuhlata energiaani moiseen mitättömyyteen. Kuljin vain kuin musta, pelottava pantteri ohi ja katselin pitkin seiniä. Vieläkin kummastuttaa, mitä ihmeellistä tuossa mantelisilmäisessä, pitkäraajaisessa, raidallisessa, syvän oranssissa kissassa kukaan näkee. Pyöreät kurpitsankeltaiset mollukkasilmät ovat paljon kauniimmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti