sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Ulkoilua ja mulkoilua

Sääennustukset pitivät taas paikkansa. Kun Kisupappa lähtee työreissulle jonnekin lämpimään, me saadaan rutkasti lunta. Ja niin kävi eilenkin. Tiesin sen!

Lumi on ihana asia. Kaikesta tulee niin söpön pehmeää ja valkoista. On hauska makoilla lämpimän patterin päällä ja katsella ulos pikku hiutaleiden leijailemista alaspäin. Siinä voi viettää tunnin jos toisenkin ja miettiä syntyjä syviä. Ja bonuksena pelottavat oravat pysyvät poissa ikkunalaudoilta. Inhottavaa, miten ne kurkistelevat sisälle nokka lasissa. Joidenkin mielestä nekin on suloisia, mutta petoja ovat, sanon minä!

Standardin mukaan tehty on.
No, enivei. Kisumummo oli eilen töissä melkein koko päivän ja kun se tuli kotiin, alkoi hankkiutuminen lumitöihin Mamin kanssa. Lapiot viuhumaan ja harjat huiskimaan. Hienoa jälkeä tuli. Meillä on vain aika pieni piha ja lumen määrä on tänä talvena ollut melkoinen. Kuulemma rannikolla kun sataa lunta, sitä tuleekin roppakaupalla. Ja näin on.

Kisupapan auto leikkii lumiukkoa.
Ennen matkaa Kisupappa oli tekemässä lumitöitä eikä kerta kaikkiaan ollut muuta paikkaa kuormille kuin viedä niitä tien toiselle puolelle. Eikös siihen tullut sitten naapuritalosta joku heppu seisoskelemaan jouten oloisena. Kun Kisupappa ulkoili lumen kanssa, naapuri mulkoili lumikasaa. Ja tokaisi, että lumet pitäisi kuskata omalle pihalle eikä tien varteen. Jos joku tulee Kisumummolle huomauttelemaan, se räpsyttelee silmiään ja pyytää auttamaan. Huomauttelijat häipyy alta aikayksikön omille pihoillensa ja mulkoilevat sieltä turvallisen matkan päästä.

Olen kovasti pohtinut sitä, kenen lunta se on, joka taivaalta satelee? Jos se tulee ajotielle, se on kuulemma kaupungin lunta. Iso iso traktori tulee (aina vasta muutaman päivän päästä) ja ajelee lumet jalkakäytävälle meidän portin eteen. Ja siihen ne jäävät, kunnes meidän palvelusväki kolaa ne pois. Koska silloin se on kuulemma meidän lunta. Jos traktori päättää tulla vielä uudelleen ja ajaa ne lumet jalkakäytävältä pois, tulee lasku perässä. ”Kaikkihan on maksettava, eikös juu…”, sanotaan laulussakin. Ja poliisikin jo puuttuu asiaan, sanoo HS. Hih, sanon minä.

http://www.hs.fi/kaupunki/a1452567906757


Kaunista on ja rauhallista.
Mami ja Kisumummo tulivat sitten sisälle posket ulkoilusta punaisina ja alkoivat keitellä kuumaa, paksua kaakaota - ja houkutella meitäkin haistelemaan ulkoilmaa. Lumessa olisi kuulemma kisunkin mukava pyöriskellä. Me Eskon kanssa pyöriskeltiin eteisessä. Haisteltiinkin. Kuistille asti ei sentään menty, vaan pyörähdeltiin siitä takaisin takkatulen äärelle. Meillä on nyt ulkoilut ulkoiltu ja mulkoilut mulkoiltu. Minä ulkoilen seuraavan kerran sitten kesällä. Yleensä kesäkuusta elokuuhun. Tai riippuen ilmoista juhannuksesta elokuuhun. Joku päivä. Tai jos tarkempia ollaan, ehkä heinäkuussa, jos on kärpäsiä ja paistaa aurinko. Ehkä.
Kaunista on eikä yhtään oravaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti